Somlói Galuska
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek a nagy kedvenc desszertemet, ami nem bonyolult és nagyon gyorsan elfogy.
A recept 6 adagra / recipefor 6 pax
Hozzávalók/ Ingredients
Világos piskótához:
8 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
4 darab közepes tojás
fél tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
Kakaós piskótához :
4 darab közepes tojás
8 dkg liszt
3 dkg kakaópor
8 dkg kristálycukor
fél tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
Vanília krémhez :
1,5 liter tej
3 csomag vanília pudingr
27 dkg kristálycukor
4 tojás
Csoki krémhez :
3 dl víz vagy tej
10 dkg holland kakaó por
25 dkg kristálycukor
10 dkg étcsoki
Egyéb :
5 dkg mazsola ízlés szerint
2 evőkanálnyi rum aroma vagy sütőrum
1 dl víz
Elkészítés:
- Sárga piskóta: a tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, felverem a tojásfehérjét kemény habbá. Hozzákeverem az elegyhez, majd adagolom a sütőporos lisztet. Óvatosan összekeverem és sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokos sütőben 10 percig készre sütöm. Hagyom kihűlni.
- Barna piskóta: a tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, felverem a tojásfehérjét kemény habbá. Hozzákeverem az elegyhez, majd adagolom a sütőporos lisztet és a kakaóport. Óvatosan összekeverem és sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokos sütőben 10 percig készre sütöm. Hagyom kihűlni.
- Vanília krém: egy nagyobb lábasban csomómentesre elkeverem a pudingport, cukrot, tokás sárgákat és 1.5 dl tejet, majd kevergetés mellett hozzáadom a többi tejet. Felforralom és addig főzöm, amíg besűrűsödik. Folyamatosan kell kevergetni. Amikor kész, belekeverem a kemény habbá vert tojásfehérjét valamint a rumba áztatott mazsolát. Hagyom kihűlni.
- Csoki szósz: A csoki szószt is elkészítem, én tejjel szoktam. Tehát egy edénybe beleöntöm a kristálycukrot, majd beletöröm az ét csokit és hozzáadom a kakaóport. Tűzre teszem. Ekkor adom hozzá a vizet vagy a tejet. Majd készre főzőm.
Amikor minden kihűlt, akkor elkezdem összeállítani a somlói galuskát. Előveszek egy nagyobb edényt. Először a kétféle piskótát felvágom apró kockákra. Az edénybe teszek pár kanál vanília krémet majd a piskótákból vegyesen, majd újra a krémből. Addig rétegezem, amíg a teteje a krém marad. ha ez megvan, akkor hűtőbe teszem egy napra / ha nem fogy el előbb / Majd tálaláskor a tetejére csoki szószt öntök és tejszínhabbal a tetején tálalom.