Gourmetchef

 Haltepertő

2022. január 30. 17:47 - Gourmetchef

 

16326016_1215194125194284_570809601_o_1.jpg Haltepertő

Kedves Látogatók!

A tegnap vacsorára csináltunk egy igazi Csongrádi különlegességet. Annyira finom lett, hogy azonnal megosztom. Elkészítése egyszerű és gyerekek is ehetik, hiszen szálkamentes!

 

 

A recept

Hozzávalók 4 személyre

1 kg ponty / filé vagy egyéb hal filé esetleg tengeri halfilé ízlés szerint

20 dkg finomliszt

12 dkg zsemlemorzsa

só, bors, ízlés szerint

1 evőkanál hal fűszerkeverék

5 evőkanál piros fűszerpaprika

2 kg burgonya

6 dl napraforgó olaj

A mártás lehet tartármártás vagy sima majonéz, esetleg egy nagyon finom remulád mártás. A vacsorához mi az utóbbit készítettük el. Ez a mártás francia eredetű és Remoulade-ak írják. Főleg halételekhez adható.

 

A Remulád mártáshoz

300 ml majonéz / 300 ml mayonesse

3 db közepes ecetes uborka felaprítva

12 közepes darab kapribogyó felaprítva

2 evőkanál felaprított újhagyma vagy snidling

1 evőkanál felaprított tárkony

1 evőkanál felaprított petrezselyem

1 evőkanál citromlé

Elkészítés Remulád mártás

A mártással kel kezdeni 2 órával korábban, de lehet előző este is. Azért kell így csinálni, hogy az ízek összeérjenek. Egy mélyebb tálba beleteszem a majonézt majd az összes hozzávalót felaprítva, azután fűszerezem a tárkonnyal és a petrezselyemmel valamint a citromlével ízesítem. Jól összekeverem és hűtőbe teszem. minimum 2 órát állni hagyjuk.

 

Elkészítés hal

Lehetőleg szálkamentes halból vagy szálkamentes hal részekből 2 cm széles és 6 cm hosszú csíkokat vágunk, bőr nélkül a legfinomabb. A következő, lépés hogy összekeverem egy tálban a lisztet, a zsemlemorzsát, a piros fűszerpaprikát a hal fűszer keveréket valamint sózom, borsozom. A hal csíkokat sózom, borsozom, majd bepanírozom ezzel a lisztes fűszeres keverékkel. A burgonyát meghámozom, majd apró kockára vágom. Két edénybe olajat teszek, /3-3 dl / forrósítom, és ekkor teszem bele a halat és a másik edénybe a burgonyát is. Figyelni kell folyamatosan, mert gyorsan elkészül, nehogy odaégjen. Tálalás előtt papíron lecsepegtetem. Majd tálalom.

 

4 komment
Címkék: HAL TEPERTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetchef.blog.hu/api/trackback/id/tr9016968764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2022.01.31. 10:45:04

Ez amit te csináltál, az nem haltepertő, hanem fish&chips. A haltepertő lényege, hogy az édesvízi hal - jellemzően ponty - legzsírosabb részét, jelesül a hasa alját - másképp mondva a pontypatkó két szárának a végeit az ember paprikás liszttel megszórja és zsírjára lesüti.
A tepertő per definició zsírjára lesütött, felkockázott zsírszövet. Nincs ez másképp a halaknál sem.

funfun 2022.01.31. 11:32:22

@Gazz: Pontosan. Ez olyan fogalmi zavar, mint a vegán kolbász, vegán sajt. Kolbászt húsból, sajtot tejből lehet készíteni, töpörtyűt pedig szalonnából, hájból, zsíros, bőrös részekből. Lásd még libatöpörtyű, az sem a mellhúsból készül.

Amúgy a recept nem lehet rossz.

ócskás 2022.01.31. 14:39:27

@Gazz: Pontosan,így készítem én is...A hozzávaló pedig "kulimász "(majonéz ,uborka, lila hagyma)

degeco 2022.01.31. 15:30:54

Haltepertő = sült hal ?
Ezt biza nem tudtam
süti beállítások módosítása