Alföldi Vízenkőt
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik csongrádi nevezetes étel receptjét, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.
A recept 2 adagra
Hozzávalók
50 dkg darab liszt
10 dkg zsír vagy vaj
2 darab tojás sárgája
2 dl tejföl
1 dl tej
2 dkg élesztő
Csipet só, citromhéj
10 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
Elkészítés
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a sót, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a citromhéját. Összegyúrjuk. Egy tiszta konyharuhát liszttel megszórjuk, a tésztát lazán belekötjük, hogy a keléshez legyen hely. Fakanálra húzzuk és egy fazék hideg vízbe tesszük. Kb 1 óráig kelesztjük addig, amíg fel nem jön a víz tetejére. A gyúródeszkát cukorral és apróra vágott dióval megszórjuk, a tésztát ráborítjuk. 10 cm-es rudakat sodrunk, kifli alakúvá formázzuk, a cukrozott diós kifliket tepsibe rakva pihentetjük 10 percig, majd 200 fokos sütőben 30-35 percig, világosra sütjük.