Kedves Látogatók!
Megosztom veletek a húsvéti kalács receptemet, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.
A recept 8 adagra
Hozzávalók:
75 dkg liszt,
4 dkg élesztő
2 db tojás,
3,5 dl tej,
csipet só,
10 dkg cukor,
7 dkg vaj
Elkészítés:
- A kalács elkészítéséhez legelső lépésként a lisztet átszitáljuk. Egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezután beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük.
- A maradék lisztet hozzáadjuk, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba helyezzük, és 40-50 percig kelni hagyjuk. Ez idő alatt a duplájára nő.
- Egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat - mint egy copfot - befonjuk.
- A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
- Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
Jó sütögetést!