Házi kenyér
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik otthon készíthető kenyér receptjét, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.
A recept 8 adagra
Hozzávalók
A kenyérhez :
50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
teáskanál cukor
2,5dl kéz meleg langyos víz
6 darab főt burgonya
1 teás kanál só
3 evőkanál extra szűz olaj
Eszköz :
1 darab kenyérforma
Elkészítés:
Egy kis tálkába az élesztőt felfuttatjuk 1 deciliter langyos vízbe a kiskanál cukorral.
A kenyérhez a lisztet át kell szitálni + só+a megfőtt és kihűlt krumplit szitán átnyomva belekeverni + a langyos víz. Bedagasztani addig, amíg el nem válik az edény falától.
A dagasztás befejezése előtt beleöntjük az olíva olajat. Pár percig még dagasztjuk, majd letakarjuk és hagyjuk kelni. (én rátettem a radiátorra). Amikor megkelt, akkor kiborítjuk a deszkára és átgyúrjuk (hogy a levegő kimenjen belőle). A kikent tepsibe beletesszük, letakarjuk és pihentetjük 10-15 percig (addig bemelegítjük a sütőt 200 C-ra). Pihentetés után lekenjük a tepsiben a tetejét langyos vízzel és bevágjuk két helyen. Megsütjük, amikor már piros a teteje akkor levehetjük 180 C-ra. A sütés végeztével kiborítjuk egy rácsra, és a tetejét megkenjük langyos vízzel. Hagyjuk kihűlni. Jó sütögetést!
Javaslat :
Szerintem hetente kétszer biztosan kell majd sütni.