Gourmetchef

Ünnepi Töltött káposzta 

2021. december 29. 05:36 - Gourmetchef

foto_4_80_1.JPG

Ünnepi Töltött káposzta 

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek az egyik kedvenc receptemet, ami nagy adagban készül és nagyon tartalmas egytál étel.

 

A recept 6 adagra :

Hozzávalók:

A töltelék :

1 kg sertés darált hús 

0,5 kg rizs 

4 gerezd fokhagyma 

1 fej vöröshagyma 

só és bors, pirospaprika ízlés szerint 

Egyéb :

1 közepes savanyú káposzta / 1 medium sized sour cabbage

1 kg savanyított aprított káposzta 

2 evőkanál zsír 

3 evőkanál liszt 

Elkészítés:A rizst megmossuk és hozzáadjuk a darált húshoz, fűszerezzük, majd jól összekeverjük. A közepes savanyú káposzta leveleibe töltjük a tölteléket. A savanyított aprított káposztát a lábas aljára halmozzuk. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 3-4 nagyobb káposztalevéllel letakarjuk és puhára főzzük. Kb 40-50 perc alatt fő meg. Amikor megfőtt, rántást készítünk. 2 ek zsírt hevítünk, majd 3 evőkanál lisztet pirítunk benne. A tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele. A káposzta levével felengedjük a rántást és jól összekeverjük. Ezután lassan visszaöntjük a többi káposztára. Újra felforraljuk és kész.

Mi a tölteléket nem csomagoltuk be a káposztalevélbe, csak annélkül tettük az apró káposztára.

Jó étvágyat kívánok. 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetchef.blog.hu/api/trackback/id/tr4316795654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quattroman 2021.12.29. 17:11:50

Ez inkább összecsapott, leegyszerűsített mint ünnepi.

PanelProli 2021.12.29. 18:03:13

40-50 perc alatt megfő?!?!? Inkább 3-4 óra kell neki, 50 perc után még sajnos nyers marad a savanyúkáposzta.

A fokhagymát, meg a vöröshagymát pedig zsíroskenyérrel megesszük, vagy mit csinálunk velük? Nem szeretem, ha egy recept elkészítésének a felét az olvasónak kell kitalálni :-(

funfun 2021.12.29. 18:53:19

1 kg húshoz fél kiló rizs??? Én sokkal kevesebbel csinálom. Ez az én receptem, fél kiló húshoz, értelemszerűen duplázható, triplázható. Fűszerezés nagyjából értendő, mindenki másképp szereti. Paprika mennyisége például a minőségétől is függ, jó fajtából kevesebb kell.

Fél kiló zsírosabb darált sertéshúst a keverőtálba teszek. Tetején nagyjából elosztva 2-3 gerezd fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, 1 mokkáskanál csípős pirospaprikát, 1 púpos teáskanál édes paprikát, 1 mokkáskanál őrölt köményt, fél mokkáskanál őrölt borsot, 2 teáskanál sót teszek, majd kézzel, "markolászva" nagyon alaposan összekeverem. A mennyiségek ízlés alapján, mindenből lehet több, kevesebb. Aki bírja, nyersen megkóstolhatja, kell-e még bele valami fűszer. A lényeg: egy nagyobb, jól záródó tálban 1 napra a hűtőbe vagy hideg helyre) teszem, hogy tényleg összeérjenek az ízek. Ha jól záródik a tál, a fűszeres illat sem terjeng a hűtőben. Ha áll egy napot, a paprika színe is jobban kijön, a sóé is és többi fűszeré is. sokkal aromásabb lesz, tapasztalat. Ez a keverék olyan, mint a kolbászhús - hagyma abban sincs, ebbe sem szoktam tenni.

Másnap leforrázok 5-6 dkg rizst kb. 3 dl vízzel (vízforralóból), átkeverem, lefedem. Kb. 10-15 perc után leöntöm a vizet, újra ráöntök kb. 3 dl forró vizet, megint állni hagyom 10-15 percig. Kicsit meg is dagadnak a rizsszemek (B rizs egyébként). Ezalatt kb 1 kg savanyú káposztát átmosok. Abban a fazékban szoktam, amiben majd főni fog: bőven engedek rá vizet, fakanállal (vagy kézzel) átforgatom, hogy a szálak nagyjából szétjöjjenek (igen, én csak szálas káposztát használok, fejest nem, sem savanyítottan, sem édesen). Kb. 5-10 perc után kézzel nagyobb káposzta halmokat veszek ki a vízből és jól kinyomkodom, egy tálba félreteszem. Mikor már csak az alján van némi káposzta, a vizet leöntöm a fazékból (valamennyit fel is foghatunk, ha savanyítani akarnánk főzés közben), hogy csak az alja maradjon a nem kiszedett káposztákkal.

Aztán leszűröm a rizst és a fűszeres húshoz adom, nem baj, ha nedves. Ha elég nagy tálba tettük előző nap a húst, mehet abba a rizs. Még a rizs hozzáadása előtt érdemes kóstolni, hiányzik-e valami. Ha picit sós, nem baj, a rizs fel fogja venni. Tehát a húst összekeverem alaposan a rizzsel. Ezután gombócokat formázok, nem túl nagyokat, kb. 5-6 centi átmérőjűeket. A rizstől eleve meg fognak dagadni.

A fazék aljára teszek az átmosott káposztából, fellazítva a kinyomkodott káposzta gombócokat, majd mehetnek a húsgombócok (amiket én nem csavarok bele semmibe). Majd megint káposzta, aztán húsgombóc, tetejére káposzta. 2-3 babérlevél kerülhet még menet közben a rétegek közé. A végén felengedem vízzel, megkóstolom. Sózom, ha kell, esetleg teszek hozzá keveset az átmosás után maradt káposztaléből, Jól lepje el, mert ahogy dagad a rizs, felszívja a folyadékot.

Lefedve kicsit erősebb lángra teszem fel, hogy rendesen átmelegedjen, majd amikor már jó meleg, visszaveszem a lángot majdnem tartalékra és a fedőt úgy teszem rá, hogy egy kis rés azért maradjon. Minimum 1 órát hagyom főni, de ha nagyobb a mennyiség, akár 1,5 órát is. Ezután teljesen ráteszem a fedőt és lekapcsolom a lángot, hagyom legalább 1 órát "pihenni".

Amíg fő a káposzta, egy evőkanál zsírt egy serpenyőben megolvasztok, egy nagyobb gerezd apróra vágott fokhagymát teszek teszek bele, és amit jön a fokhagyma illata, egy púpos evőkanál lisztet elkeverek. Takaréklángon kevergetem a rántást, amíg nem habzik, aztán még egy kis ideig, világos maradjon a rántás. Lekapcsolom a lángot, pár perc múlva egy mokkáskanál édes paprikát keverek bele. Hagyom az egészet kihűlni.

Mikor a megfőtt káposzta pihent kb. 1 órát, a levéből egy merőkanállal teszek a hideg rántásra, alaposan elkeverem, teszek még 1 merőkanál lét, hogy folyósabb legyen, majd a fazékba öntöm és óvatosan elkeverem, hogy a gombócok ne sérüljenek, de az aljára is kerüljön a rántásos léből. Ekkor felforralom a káposztát, hogy a rántás rendesen belefőjön. Lángot lekapcsolom, lefedem, kész.

Gyorsan én nem tudom elkészíteni, idő kell hozzá, mint olvasható.

Egyébként csináltam füstölt hússal is, kaporral is, víz helyett főtt csülök levével felengedve, tehát sokféleképpen. Ki lehet mindent próbálni, fantázia kell hozzá és legyetek "bátorak", Andi.
süti beállítások módosítása