Gourmetchef

Spagetti Carbonara

2021. augusztus 12. 17:46 - Gourmetchef

kicsi_8.jpg

Spagetti Carbonara

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek Nagymamám receptje alapján készített, gyermekkorom kedvenc tésztáját, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.

A recept 4 adagra

Hozzávalók

15 dkg húsos füstölt szalonna vagy sonka

3 tojás

2 dl habtejszín

só, bors ízlés szerint

60 dkg spagetti tészta

2 evőkanál zsír

20 dkg parmezán sajt vagy más fajta ízlés szerint

Elkészítés

A szalonnát kicsi kockákra vágom. A tojásokat a tejszínnel, borssal és a sóval habosra keverem. A szalonnakockákat forró serpenyőben a zsírral ropogósra sütjük. Közben raktunk fel sós és kevés zsiradékos vizet forrni. Ahogy felforr, beleteszem a spagettit és készre főzőm. Ahogy elkészült a szalonna, akkor rászedem a kész és leszűrt spagettit és összeforgatom. Ezután ráöntjük a tejszínes tojást és közepes tűzön krémesre főzzük és azonnal tálaljuk. Megszórhatjuk parmezán vagy egyéb más sajttal. 

Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!

Zöld Spárga krémleves

2021. június 18. 10:15 - Gourmetchef

 

4gourmet_1.jpg

Zöld Spárga krémleves

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek az egyik kedvenc leves receptemet ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.

A recept 4 adagra:

Hozzávalók:

1 csokor zöld spárga

1 db nagy krumpli

2 evőkanál vaj

1,5 liter víz

2 dl főzőtejszín

1 erőleves kocka

Só, bors,  ízlés szerint

Reszelt sajt

4 szelet toast kenyér

 

Elkészítés:

Egy leveses lábasba beleteszek 1 evőkanál vajat, amit megolvasztok. Majd beleteszem a fás résztől eltávolított és apróra felvágott spárgát a meghámozott, majd felkockázott burgonyát. Ezután megpárolom és fűszerezem sóval és borssal ízlés szerint. Majd hozzá adom a vizet, a leveskockát és a fűszereket . Majd ha felforrt, és a zöldségek megpuhultak, akkor hozzáadom a tejszínt és a maradék 1 evőkanál vajat. Ezután utóízesítek, ha szükséges és botmixerrel  összedolgozom.  Még egyszer felforralom és kész. Apró kockákra vágott toast kenyérrel és reszelt sajttal tálalom.

Jó étvágyat kívánok.

Szólj hozzá!

Friss zöld spárga hollandi mártással

2021. június 16. 08:41 - Gourmetchef

dsc_4018_1.JPG

Friss zöld spárga hollandi mártással

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek az egyik kedvenc receptemet, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.

A recept 4 adagra:

Hozzávalók:

1 csokor zöld spárga

12 dkg vaj

2 darab tojás

Só, bors/ cayenne bors / ízlés szerint

2 evőkanál fehérbor

4 dl víz

Elkészítés:

Spárga :

Egy lábasba teszem állítva az összekötözött és a fás résztől eltávolított egész spárgát. Majd hozzáöntöm a vizet, ami nem lepi el teljesen és megpárolom a spárgát.

Hollandi mártás:

A vajat felforraljuk és melegen tartjuk. A tojássárgáját elkeverjük a borral és vízgőz felett egy edényben állandó keverés mellett mártást készítek. Vigyázat a víz ne forrjon, mert a tojás kicsapódhat. Amikor levesszük a tűzről a vajat, óvatosan hozzáadjuk csepegtetve keverés közben.  Majd a főszerekkel ízesítem.

Jó étvágyat kívánok

Szólj hozzá!

Görögdinnye krémleves

2021. június 15. 21:16 - Gourmetchef

 

img_20210615_180453_1.jpg

Görögdinnye krémleves

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek az egyik kedvenc nyári leves receptemet, ami egyszerű, gyors és nagyon finom étel.

A recept 4 adagra:

Hozzávalók:

2 szelet görögdinnye , 2 dl vörösbor/opcionális/,

2 evőkanél citromlé, 6 darab szegfűszeg

2 teáskanál őrölt fahéj, 2 dl tejszín, 4 evőkanál kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor, 6 db szegfűszeg, 2 evőkanál rum, 3 dkg mazsola,

Elkészítés:

Jól lehűtött görögdinnyéből karalábévájóval 20-30 db golyót vájunk és félretesszük a tálaláshoz. A többi dinnyét mag nélkül kikaparom a héjról. A dinnyehúst egy keverőtálba teszem majd hozzáadom a cukrot, citromlevet a vörösbort a fahéjat és a vaníliás cukrot és a tejszínt. Botmixerrel összekeverem. Ezután beleteszem a szegfűszeget. Amikor elkészülök vele akkor beteszem a hűtőbe 2-3 órára a dinnyegolyókkal és a rumba áztatott mazsolát.

 

Tálalás :

Tányérba teszünk levest, majd a dinnyegolyókat és a mazsolát. Lehet díszíteni tejszínhabbal, mazsolával és mentával.

Jó étvágyat.

Szólj hozzá!

Alföldi lebbencs tészta

2021. május 17. 18:57 - Gourmetchef

 

16832821_1235954359784927_1919362723_o_1.jpg

Alföldi lebbencs tészta

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek az egyik egytálétel receptemet, ami egyszerű, nagyon finom és laktató.

 

A recept 4 adagra

Hozzávalók

15 dkg húsos szalonna

20 dkg kolbász

1 nagy fej vöröshagyma

30 dkg lebbencs tészta

2 evőkanál zsír

0,5 kg burgonya

Só, bors, paprika és erős paprika ízlés szerint

 

Elkészítés/:

A szalonnát apró kockára vágom és megpirítom egy mélyebb edényben. Mikor elkészült, kiveszem az edényből, és a zsírra ráteszem a hagymát, egy picit megdinsztelem majd ezt is kiveszem. Ezután a maradék zsiradékba beleteszem a lebbencstésztát és megpirítom. Ha a zsiradék nem elég, akkor pótolni kell. Mielőtt a tészta jól átpirulna,  hozzáteszem a hagymát és tovább pirítom. Mikor aranybarna, és a tészta hólyagos lett, ekkor lehúzom a tűzről és fűszerezem sóval, borssal, paprikával ízlés szerint. Majd visszateszem a tűzre és beleteszem a megpucolt és kockára vágott burgonyát. Ezután felengedem vízzel. Minimum annyi víz kell, hogy ellepje. Majd készre főzöm.

 

2 komment

Húsvéti fonott kalács

2021. április 05. 11:21 - Gourmetchef

168968271_249745123500572_5371310892852159628_n.jpg

169009405_733381450686953_1161882948078170118_n.jpg

 

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek a húsvéti kalács receptemet, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.

A recept 8 adagra

Hozzávalók:

75 dkg liszt,

4 dkg élesztő

2 db tojás,

3,5 dl tej,

csipet só,

10 dkg cukor,

 7 dkg vaj

 

Elkészítés:

  1. A  kalács elkészítéséhez legelső lépésként a lisztet átszitáljuk. Egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezután beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük.
  2. A maradék lisztet hozzáadjuk, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba helyezzük, és 40-50 percig kelni hagyjuk. Ez idő alatt a duplájára nő.
  3. Egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat - mint egy copfot - befonjuk.
  4. A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
  5. Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

 

Jó sütögetést!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása