Gourmetchef

Karácsonyi Halászlé

2024. december 25. 05:16 - Gourmetchef

halaszle_nagy_1.jpg

Karácsonyi Halászlé

 Kedves Látogatók! 

 A mienk egy tradicionális halászlé recept. Fogadjátok szeretettel.

Valamint ez úton kívánunk  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket.

 

A recept:

Hozzávalók: leveshez

2 kg ponty 40 dkg (3 nagy fej) vöröshagyma

 3 ek zsír ,2 liter víz

 Só, bors, piros őrölt paprika és egyéb fűszerek ízlés szerint

 2 db  halászlé kocka

Elkészítés: 

A leves: 

A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk – a fejét, farkát és a csontos, szálkás részeit jó puhára megfőzzük, fűszerekkel együtt 2-2,5 órát. Majd a hal és csontos darabokat egy sűrű szitán átpasszírozzuk, így egy sűrű halhús pép kerül a szálkamentes lébe. Ezt követően a tiszta, sózott haldarabokat belehelyezzük a lébe, főzzük 15 percet és tálaljuk. Erős paprikát és friss kenyeret kínálunk hozzá.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetchef.blog.hu/api/trackback/id/tr10018758396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grabb 2024.12.28. 16:37:05

„megfőzzük, fűszerekkel együtt 2-2,5 órát. Majd a hal és csontos darabokat egy sűrű szitán átpasszírozzuk, így egy sűrű halhús pép kerül a szálkamentes lébe”

Vagyis ahelyett, hogy a kukába kerülne, ahova való, a két és fél óra alatt szétfőzött, íz- és tápanyagok nélküli szemét visszakerül a lébe, ez pedig mint „tradicionális”, „gourmet chef” recept van eladva. Nekem is van hasonló: egy órán keresztül áztatom forró vízben a teafiltert, majd kiveszem, szétvágom, és a kiáztatott tartalmát visszaszórom a teába, hogy gazdagítsa a textúrát.

Jó volna elfelejteni már ezt a borzalmat. A passzírozás addig és csakis addig értelmes dolog, ameddig a lé maximális kifacsarását szolgálja. A lében MINDEN íz- és tápanyag ott van, a szétfőzött halhúsban SEMMI nincs már, következésképpen a passzírozás után ki kell dobni. Ugyebár nem véletlen, hogy „a tiszta, sózott haldarabokat belehelyezzük a lébe, főzzük 15 percet” – ennyi főzés után ehető, íz- és tápanyagokban gazdag marad a hal, 2-2,5 óra főzés után viszont nem marad az, tehát semmi keresnivalója nincs az ételben, sem szétpasszírozva, sem másként.

Egy példa a passzírozós, mégis jó megoldásra: buvosszakacs.com/2014/01/10/halle-alaplevel
süti beállítások módosítása