Gourmetchef

Tonhal roston

2020. május 23. 15:33 - Gourmetchef

img_20200501_141726.jpg

Tonhal roston

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek egyik kedvenc hal receptemet, ami egyszerű, nagyon ízletes és kímélő.

A recept 2 adagra

40 dkg tonhal (2 szelet)

3 evőkanál sertés zsír

só, bors, paprika, egyéb fűszerek ízlés szerint

3 dl víz

12 dkg rizs

30 dkg sárgarépa

petrezselyem

 

Elkészítés:

A halszeleteket megmossuk, leitatjuk a vizet, sózzuk, borsozzuk, majd egy fél órára állni hagyjuk. A sárgarépát lereszeljük, és egy evőkanál zsiradékon lepirítjuk. Egy deci vizet töltünk alá, hogy biztosan megpuhuljunk. Sózzuk, borsozzuk és apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. Ez idő alatt a barnarizst 1:3 víz mennyiséggel sós vízben puhára főzzük. 2 evőkanál zsiradékon 2*2 perc alatt a halszeleteket megsütjük és a képen látható módon tálaljuk.

Megjegyzés:

Tetszőleges körettel lehet tálalni. Én a képen láthatóan barnarizzsel tálaltam. Viszont petrezselymes újburgonya is illik hozzá.

Jó étvágyat,

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetchef.blog.hu/api/trackback/id/tr9515713842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2020.05.24. 21:43:07

Ez most megint mi, Te ezt tényleg komolyan gondolod? Tonhal zsíron, zsíros répával és rizzsel? És ez a kedvenc halrecepted? (ja, egybe kell(ene írni...). Hűha, ez tényleg "gourmetchef" kategória....
40 dkg tonhal/2 személy. Oké. A képen bolti mirelitte tonhal van (ha jól látom sárgaúszójú), ahol 2 db összesen 25 dkg (és ezért itatod le,). Ezzel a súllyal semmi gond nincs, mert ez elég is 2 személyre. Az Atlanti óceán közepén mi rendszeresen szoktunk venni FRISS tonhalat, nnnna, azt lehet olyan vastagra vagy súlyra kérni, amilyet szeretnél, de ez nem az.
Ha pedig végre jót is szeretnél enni, akkor azt javaslom ne itasd le a szerencsétlen friss halat (vagy írd le, hogy ez NEM friss, hanem mirelitte), csupán sózd. Ha borsozod és úgy sütöd, akkor a bors megkeseredik a kérgen a halnál, de - gondolom - egy gourmetchef..... - tisztában van vele. Só, citromlé öcsém, majd vékonyan olívaolajjal beken. Grillserpenyőt (vagy grillrácsot) felhevít natúr, és oldalanként (egy kb. 3-4 centi vastag tonhalat) MAXIMUM egyetlen percig süt, mert különben rommá sül., ahogy a képeden is látszik. Csak tálalás előtt borsoz. Mellé egy egyszerű, római saláta alap, amihez só, bors, citromlé és olívaolaj megy a koktélparadicsom mellé, maximum kevés kapri és friss chili, ha extrább ízre vágysz. Ennyi, nem több, az egész nincs több 10 percnél.
Ez a borzalom nem tudom mi, a 80-as években talán még ehetőnek is találták volna páran (és akkor még rá lehetett volna tenni a "kímélő" címkét is, manapság ez inkább megmosolyogtató). Kár, hogy már 2020-at írunk...

Gourmetchef 2020.05.25. 19:46:48

@motoroskonyhaja: KÖSZÖNJÜK AZ ÉSZREVÉTELT , NEM MIRELIT HAL VOLT, hanem friss halból készült !!!!!

motoroskonyhaja 2020.05.27. 20:46:42

@Gourmetchef: Köszönöm. Akkor LIDL sashimi tonhal volt, és ezért volt választható a súlya (és sárgaúszójú ;). Azt sem kell leitatni ;) A frisset - ahogy írtam is - só, citromlé, normális olívaolaj beken, gyorsan megsüt, majd egy friss salátával megeszik (a legjobb az óceánparton naplementében grillezve ;). Mi rendszeresen fogyasztjuk így. Sashiminek is szeretjük, de itthon ezt nem merjük bevállalni, bármennyire is így reklámozzák, vagy bármennyire is ez a neve. Tavaly, amikor kint tanulhattam Japánban ételkészítést ott kizárólag nyersen ettem, itthon ezt biztos nem vállalnám be...