Gourmetchef

Házi praktikák tojásrántotta kedvelőknek

2020. április 05. 07:33 - Gourmetchef

forgatas_2018_03_04_6001.jpeg

Házi praktikák tojásrántotta kedvelőknek

Mindenki azt gondolja, hogy a tojás ételek és köztük a rántotta milyen egyszerű étel. Milyen egyszerű elkészíteni és nem lehet elrontani. Ez egy tévhit. A nagyanyáimtól tanultam azt amikor rákérdeztem , hogy mikor van vagy lesz kész. Ekkor csak azt a választ kaptam, hogy érezni kell és látni fogod ha elkészült. Bevallom az igazságot, itt most mindenki előtt, hogy a jó, ízletes, tetszetős tojásrántotta elkészítése igazi művészet. Mi is kell hozzá? Némi idő, kreativitás és természetesen tojások.

Az idő :

A rántotta készítéshez is kell idő. Nem lehet és nem is érdemes összekapni. Ha így tesz valaki akkor annak meg is fog látszani az eredménye. Itt meg kell említeni, hogy magához a reggelihez is kell idő. Amit a mai emberek szeretnek elcsalni. Magyarul mindig azt hallom, hogy nincs rá idő. Én azt mondom, hogy jó időbeosztással lehet és kell hagyni időt a reggelihez. Hiszen minden nap a reggellel kezdődik még annak is aki ball lábbal kelt fel. Én mikor felkelek, mindig iszok kezdésnek 2-3 pohár sima / szénsavmentes vizet. Ezzel elindítva a szervezetem ébredését és előkészíteni a reggelihez.

A kreativitás:

Röviden csak annyit jegyeznék meg, hogy határ a csillagos ég. Gondolok itt arra, hogy milyen alapanyagokkal kell és lehet dolgozni. Én azt tapasztaltam, hogy a kreatív emberek átgondolják, hogy mit szeretnének reggelizni. Nagyon fontos a jó előkészítés. Hiszen ezzel időt lehet spórolni.

A tojás:

Nagyon fontos, hogy a tojásokat a hűtőbe tétel előtt minden esetben mossuk meg. Mert ha nem így teszek akkor bevihetek bacilusokat esetleg egyéb fertőzéseket a többi már bent lévő ételekre, alapanyagokra. Vannak akik azt mondják , hogy igen is de a méret számít. Hát a tojás esetében annyit, hogy több féle méret van. Praktikus, ha vásárláskor megpróbálok egy méretet venni. Sokat segíthet a főzésnél, sütésnél. A rántotta esetében mindegy, hiszen egy nagyobb tojást két kissebbel lehet helyettesíteni.

Most megosztok Önnel / veletek néhány technikai praktikát a rántotta készítéshez.

1, A tojás:

Én a tojásokat mindig külön edénybe ütöm fel és ellenőrzőm, hogy nehogy záp legyen. Ha nem így teszel és a sütés közben beleütöd az ételbe akkor dobhatod ki az egészet.

2, A tej:

Vannak, akik azt mondják ,hogy kell bele van aki azt , hogy nem. Szerintem ízlés kérdése .Egy dologra kell odafigyelni, mégpedig arra , hogy folyamatosan figyelni kell nehogy kiszáradjon . Akkor jó ha nem nyers és nem is szárad ki. Ha javasolhatok valamit én tej helyett tejfölt szoktam beletenni. A tejföl bársonyossá és még finomabbá teszi.

3. A tojás felverése:

Ez egy nagyon fontos folyamat a rántotta készítésben. A legegyszerűbb mélytányérban villával. Én egy magasabb falú keskenyebb edényben vagy akár egy nagyobb csészében szoktam és habverővel. A habverőt nem mindenki szereti, de nem árt, ha összebarátkozunk vele a konyhában. Hasznos egy eszköz, csak javasolni tudom.

4. Zsiradék:

Ha előkészítettem a hozzávalókat például a vörös hagymát, szalonnát, sonkát, gombát, sajtot, Akkor mindig a zsiradékkel kezdem készíteni. Általában én zsírt használok, de lehet étolajat is. Amikor felhevült az edény és benne a zsiradék akkor teszem bele a kockára vágott szalonnát, ami plusz zsírt ad. Ebben az esetben az induláskor kevés zsiradékot kell használni a szalonna miatt.

5 , Hozzávalók: 

Az én példámban, a szalonna után jön az apróra vágott vöröshagyma, amit üvegesre sütök, majd jöhet a sonka. A sonkának nem kell sok idő. Ahogy  elkészült tálalom.

6. Tálalás :

Tálalásnál nagyon fontos, hogy a rántotta gyorsan kihűl, ezért ha tehetem mindig meleg tányérra tálalom. Ezzel nyerek némi időt mielőtt kihűlne. Melegen mégiscsak finomabb.

7. Díszítés :

Én mint a képen is látható tejföllel, fűszerpaprikával, petrezselyemmel és némi snidlinggel díszítettem.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Ui: A pontos recept korábról itt a blogon megtalálható. 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetchef.blog.hu/api/trackback/id/tr7115592828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gourmetchef 2020.04.06. 09:07:13

@kermi:

Azért írtam, mert nálam mindig csak annyi tojás van ami 1-2 nap alatt elfogy.

Köszönöm az észrevételt.

Vincent 2020.04.06. 09:54:27

Csak egy apró kiegészítés. Általában úgy jó a tojásrántotta, ha van még benne valami plusz. Viszont a túl sok zsiradék és fehérje (ideértve a szalonnát, kolbászt stb.) "nehézzé" teszi. Ez nem is baj, avagy ezért is szeretjük. Viszont néha az ember megkívánja natúr módon is. Ilyenkor jól jön egy, a fentiekben nem említett házi praktika. Ha 3-4 tojással számolva - miközben felverjük - teszünk hozzá egy kávéskanálnyi sütőport, akkor nagyon könnyű és légies lesz. Érdemes kipróbálni.

Gourmetchef 2020.04.06. 10:13:00

@Vincent:

Köszönöm az információt. Ki fogom próbálni .

Bunkóné Barom Ildikó 2020.04.06. 10:14:19

Ha a tojást megmosod, eltávolítod azt a réteget, amely megvédi attól, hogy a belsejébe hatoljanak a kórokozók, Szóval inkább közvetlenül felhasználás előtt. Ja, és ne a csap alatt, mert azzal jól szétspricceled a bacikat a konyhában..

CleanYourRoom 2020.04.06. 10:59:44

Vegye ki a tartóból és mosogassa egyenként a tojásokat az, akinek két anyja van.
Az igazi omlett pedig vajjal készül.
És a technika is fontos.
Julia Child klasszikusa a témában:
www.youtube.com/watch?v=hWi3NwDrQok

Boar. 2020.04.06. 11:00:12

Tojást megmosni a hűtőbe tétel előtt az öntökönrúgás tipikus példája. De ha rántottának készítem el, akkor pláne fölösleges...
Az apróra vágott petrezselymet nyugodtan bele lehet keverni a felvert tojásba sütés előtt, nem lesz baja attól a rövid hőkezeléstől.

Attilajukkaja 2020.04.06. 11:48:44

@Gourmetchef:
Csatlakozom az első hozzászólóhoz, és azokhoz, akik rávilágítottak, hogy a tojást nem érdemes megmosni.. A szakemberek kifejezetten ellenzik ezt a "házi praktikát", mert a hideg víz nem mossa le a bacikat, a meleg víz viszont kitágítja a héja pórusait, ami hozzájárul ahhoz, hogy a baktériumok a tojás belsejébe jussanak.
Hűteni nem kell a tojást, csak ha nagyon hosszan akarod tárolni, ami amúgy sem javallott.

steery 2020.04.06. 12:50:50

A rántottához ajánlott fűszerek: só, bors, szerecsendió (csak keveset!), köménymag, petrezselyem, kapor, fokhagyma, lestyán, sáfrányos szeklice. Továbbá lehet még hozzá tenni: őrölt paprikát, kurkumát is színesítőnek. Dúsítható szalonnával, kolbásszal, gombával, reszelt sajttal. Vörös hagyma helyett kipróbálható a lilahagyma, hosszúhagyma is. Zsiradéknak a legjobb a tehénvaj, a margarin nem igazán alkalmas erre a célra, az étolajból csak keveset szabad a serpenyőre kenni.

Zirowe 2020.04.06. 13:01:02

Egy kis zsiradék vagy olaj..

Lassan egy hónapja elkezdtem csak vajat rakni a tojások alá, és sokkal jobb lett a végeredmény, isten őrizz, hogy valaha is visszatérjek a fentiek valamelyikére.

Attilajukkaja 2020.04.06. 13:05:26

@Zirowe:
A vaj szerintem is sokkal jobb, de a nagymamám mindig szalonnából kisült zsírral készítette a rántottát, és úgy is nagyon finom volt. Persze lehet, hogy csak a nosztalgia beszél belőlem. :o)

Zirowe 2020.04.06. 13:07:17

@Attilajukkaja: nálam már a látvány javulása (nem tocsogott a serpenyő/tányér alján) is sokat segített, hát még az ízé. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.04.06. 13:14:07

Vaj + kevés sütőpor, amióta így csinálom, könnyű és finom a rántotta. Gomba is nagyon jó bele. A tojást nem mossuk!

Attilajukkaja 2020.04.06. 13:19:00

@Zirowe:
Zsiradékban csak akkor tocsog a rántotta, ha túl sokat teszünk alá. Ha nagymamámnak lett volna vaja, valószínűleg ő is azzal készíti a rántottát. De idős apukám annyira hozzászokott a "falusi" rántottához, hogy neki hiányzik, ha nem szalonnával csinálom. Ízlések és pofonok.

Attilajukkaja 2020.04.06. 13:19:55

@Mitzi von Küche:
Sütőpor? Na ezt még nem hallottam. :o)

ssara 2020.04.06. 13:32:00

Felverni a tojást? Az is egy étel, de azt nem rántottának hívják. Élvezeti értékét tekintve ég és föld a különbség a két végtermék között a felveretlen javára.

motoroskonyhaja 2020.04.06. 13:40:47

Ez a poszt nem tudom mi is akart lenni a klikkvadászaton kívül. Unalomig ismert alapok, klisék, sokszor "népies" dolgokkal (pl. olaj, vagy a mossuk meg a tojást rigmussal stb.) keverve. A zsiradékot olvasztunk, majd abban a szalonnát részt nem is értem, komolyan. A kedves poszter akkor milyen szalonnát használ, valami főttet???
Egy normál ham and eggs, vagy egy igazi lágytojás recept is túlmutat(na) ezen, egy benedict tojásról nem is beszélve. A képen látható tojás pedig olyan hóka, mint én másnaposan, ráadásul rendesen túl is van sütve... De biztos istenienqrvajólett, csakkóstoljátokmegmennyire jó, mert ezatuti. Hát nem.

Attilajukkaja 2020.04.06. 14:04:07

@motoroskonyhaja:
Ma nagyon harapós kedvedben lehetsz! :o)

motoroskonyhaja 2020.04.06. 14:15:03

@Attilajukkaja: :D Nem vagyok harapós kedvemben, csupán nem szeretem, ha ennyire hülyítenek :) Pl. @Boar.: kolléga, vagy @Mitzi von Küche: is ezerszer többet adott a poszthoz a hozzászólásával, mint a posztot író...

Attilajukkaja 2020.04.06. 14:21:00

@motoroskonyhaja:
Megértelek, mert nekem sem jön be ez a poszt. Főleg, hogy az oldal egy GourmetChef Akadémiát is hirdet diákoknak. Talán nekik szól ez a nagyon alapvető írás, ami szerintem is komoly hibákat tartalmaz.
Én a beírásod szokatlan stílusára gondoltam, amikor a kedvedre utaltam.

Sákif za morro? 2020.04.06. 14:37:37

@motoroskonyhaja: Esetleg egy kis barokkos túlzással megbolondthatta volna a semmitmondó irást. Pl. a tojások lehettek volna a történetben falusi, kapirgáló tyúkok, tanyasi tojásai. :-)

opati666 2020.04.06. 15:00:39

@motoroskonyhaja: Nem találom a lájk gombot! :) De lájk!

Cosmo 2020.04.06. 16:16:09

Aki a "tojást nem mossuk hűtőzés előtt" elvet vallja, az valószínűleg csak tojásgyári tojással találkozott. Mert amit a háztájiban összeszednek, az szaros, sáros, koszos. Így biztosan nem teszem hűtőbe. Soha semmi baja nem lett attól, hogy lemostam őket. Tény, hogy nem tárolom hetekig.

Egyébként vajjal készítem és nagyon alacsony hőfokon. Kíméletesen keverem, vagy inkább emelgetem, hogy a folyós rész is kapjon hőt, ne törjön össze, semmiképp ne legyen keményre sütve. A tojást is csak nagyjából keverem össze előtte.

Őszintén szólva a képen lévő nekem nem nagyon tetszik, nekem nem jön be az ilyen össze-vissza kutyult rántotta.

Attilajukkaja 2020.04.06. 17:09:07

@Cosmo:
A tojást érdemes szárazon lepucolni, ha szaros. Nem kell hűtőbe tenni.
A rántottát én is úgy készítem, ahogy leírtad.

hubazze 2020.04.06. 17:14:21

@motoroskonyhaja: Anyira minden szavaddal egyetértek.. A ki ezt a cikket írja és séfnek hiszi magát, süllyedjen el szégyenében.. Mi lesz a következő cikk? 10 tuti tipp hogya igyunk vizet pohárból?

studkell 2020.04.06. 18:15:43

" Vannak akik azt mondják , hogy igen is de a méret számít. "

Az "igenis" egy szó, vessző kéne az "akik" és a "de" elé, bár tény, hogy önmagában is értelmetlen a mondat. Segítek: ahova "bmeg"-et tudnál tenni, tegyél vesszőt, az esetek 95%-ában bejön. És akkor nem lesznek ilyen mondatok, hogy: "Vannak, akik azt mondják ,hogy kell bele van aki azt , hogy nem." Mondd föl hangosan: kell bele van aki azt. Semmi értelme.

/\ngel 2020.04.06. 23:45:07

@Cosmo: Amit a boltban veszel, az valszeg fertőtlenített, ha higiéniai probléma lenne vele az üzletbe sem kerülhetne.De ha mégis lemosnád, akkor ne folyóvízzel, mert azzal teríted a kórokozókat a konyhában. Ugyanez igaz a húsra is..

/\ngel 2020.04.06. 23:49:33

@Attilajukkaja: Az emberek nem ritkán jó pár dolgot tartanak a hűtőben, ami nem is igényelne hűtést, mert eleve tartósított élelmiszer (sajt, szalámi, konzerv). Egyfajta élelmiszer tároló szekrényként használják: egyszerűbb mindent bevágni ide. Holott sztem a sajt és a szalámi is szobahőmérsékleten mutatja meg az ízeit igazán.

Attilajukkaja 2020.04.07. 08:12:25

@/\ngel:
Teljesen egyetértek!
Bár, ha jön a meleg és még itt lesz a kijárási korlátozás, akkor én is több sajtot veszek, mint szoktam, és egy részét beteszem a hűtőbe. De fogyasztás előtt pár órával feltétlenül kiveszem. :o)