Gourmetchef

Paradicsomos húsgombóc

2017. október 16. 06:20 - Gourmetchef

foto_3_33.JPG

Paradicsomos húsgombóc

Kedves Látogatók!

Megosztom veletek az egyik kedvenc egytálétel receptemet, ami egyszerű, nagyon finom és laktató.

 

A recept 4 adagra 

Hozzávalók:

Húsgombóc:

0,5 kg sertés vagy marha darált hús 

1 fej vöröshagyma 

2 evőkanál fűszerpaprika 

1 db tojás 

Só, bors ízlés szerint  

1,5 dl rizs 

1,5 liter víz 

Köret :

1 kg burgonya, víz, só, 

Paradicsom szósz :

Ízlés szerint házit vagy vásároltat lehet használni. 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt,

1-2 evőkanál kristálycukor ízlés szerint

Elkészítés:

A darált húst egy tálba tesszük, hozzá adjuk a tojást az apróra vágott hagymát, rizst, ízesítjük ízlés szerint, só, bors, pirospaprika. Majd összekeverem és gombócokat formázunk belőle. Bő sós vízbe, 1 órát főzzük lassú tűzön. Ez idő alatt puhára fő. Amíg a gombócok főnek a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben fél óra alatt puhára főzzük. Ha a gombócok megfőttek, kivesszük őket egy tálra. A főzőlét felhasználjuk, ne öntsük ki. Egy lábasba pici olajon kevés lisztet zsemleszínűre pirítunk/ rántást készítünk/. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és folyamatos keverés mellett belemerjük a levet, amibe a gombócok főttek. Ízlés szerint ízesítjük kicsi cukorral, sóval. Beletesszük a gombócokat is, és egyet forralunk rajta. Majd tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánok.    

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetchef.blog.hu/api/trackback/id/tr9212991408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funfun 2017.10.17. 08:07:48

Én szoktam csinálni, 2 eltéréssel.
1. Nem teszek a darált húshoz tojást.
2. Nem külön vízben főzöm ki a gombócot, hanem a mártásban.

Vagyis ha a mártás főzéshez kész, vagyis a rántáshoz adtuk a paradicsompürét, amit vízzel hígítottunk, beletesszük a nyers gombócokat, és kis lángon készre főzzük. Nem fognak szétesni a gombócok, a rizs egyben tartja őket.

Hortenz 2017.10.17. 10:07:25

A paradicsomszószt azért szokták valamivel ízesíteni. Belefőznek egy darab zellert vagy petrezselyemszárat. Cukrot nem hiszem, hogy 60 alatt még beletesz valaki.

Pink Petsch 2017.10.17. 11:00:08

Hm, hát izé ez tulképp a töltött paprika, paprika nélkül ;))) Oké, én soha nem voltam menzás, de számomra a paradicsomos húsgombóc egészen mást jelent, az "olaszos" verziiót, izlés szerinti zöldfüszerekkel felütve, tojás és hagyma nélkül, a paradicsomszószba meg értelemszerüen nem kerül semmiféle rántás vagy mesterséges sürités ... cukor plánenem ... amig az előzőleg lepiritott gombócok készre főnek a szószban, elfövi a levét is, és besürüsödik magától, mindenféle adalék nélkül. A köret lehet akár krumpli is, el tudom képzelni mellé, bár rendszerint valamilyen tésztaféle, de egy krémes puliszkával is nagyon jól megfér.

SemmiKülönös 2017.10.17. 12:45:33

Én is kicsit másként készíteném a paradicsomos húsgombócot ami nekem is már majdnem olyan mint a töltött paprika. Ha gondolod nézz bele a blogomba azon belül is az egyik posztba Itt küldöm a linket

atemaazutcanhever.blog.hu/2017/07/12/porondon_a_toltott_paprika

blog atemaazutcanhever.blog.hu/