Francia Rakott Burgonya
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik kedvenc receptemet, ami nagy adagban készül és nagyon tartalmas egy tál étel.
A recept 6 adagra :
Hozzávalók/:
1,5 kg burgonya
5 darab főtt kemény tojás
3 darab nyers tojás
15 dkg vaj
5 dkg liszt
3 dl tejföl
15 dkg sajt reszelve
só-bors ízlés szerint
4 dl tej
őrölt szerecsendió ízlés szerint
5 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
Először megfőzzük a burgonyát héjában és külön a tojásokat sós vízben. Majd meghámozzuk őket és felkarikázzuk. Közben a vajból, a tejből és a lisztből besamelmártást készítünk, sóval, szerecsendióval és borssal ízesítünk. A besamelhez tejfölt és 2 db tojás sárgáját keverünk. Az egészet összeforgatjuk a felszeletelt burgonyával és a felszeletelt tojássokkal. A felvert tojásfehérjét is hozzáadom. Majd kivajazott és morzsázott tepsibe teszem. Ezután reszelt sajttal megszórom, hogy jól ellepje és sütőben kb 40 perc alatt készre sütöm.
Jó tanács :
Akkor lesz kész, amikor a teteje aranybarna. Tehát figyelni kell rá, nem lehet magára hagyni. Én nagy tepsibe raktam ezért lapos lett. Kisebb tepsibe magasabb lesz. Persze így is finom.
Jó étvágyat kívánok.